madsiden - efterår
Næste Sidste

Mad og overfølsomhed.
Fødevaredirektoratet har i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet og Sundhedsstyrelsen, åbnet en hjemmeside og udgivet 2 pjecer: "Allergi over for korn, jordnødder, nødder og soja" og "Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr". Besøg den nye hjemmeside her.

Ferierejser og peanutallergi.
peanutallergi.dk har opdateret deres site med rejseerfaringer, hvor to familier fortæller, hvordan man kan få en god ferie, selv om man er plaget af bl.a. peanutallergi.

Nye behandlingstendenser - fødevareallergi

3 år efter en forsker udgav en oversigtartikel om fødevareallergi, der primært rådede til at holde sig fra fødevarer, der gav allergiske reaktioner, og være beredt på at skulle bruge sin epi-pen, gennemgår han de seneste 3 års forskning på fødevareallergiområdet. Det er helt nye tendenser. Artiklen fra 2013 fremhæver følgende risikofaktorer for udvikling af fødevareallergi:

  • D-vitaminmangel
  • indtagelse af usundt fedt
  • overvægt
  • høj hygiejne
  • tidspunkt for introduktion af nye fødevarer
Men - og det er vigtigt at holde sig for øje - gener og livsstilsfaktorer spiller en rolle.

En overraskende oplysning er, at skovflåtbid kan overføre stoffer fra dyr, der vil kunne medføre, at man kan udvikle fødevareallergi.

Endelig fremhæver forfatterne af artiklen, at der er et øget antal artikler, der viser positive resultater af sensibilisering overfor fødevarer. Dette vil, når der kommer flere positive studier på området, medføre helt nye retningslinjer på fødevareallergiområdet. Indtil de foreligger, er det vigtigt at følge lægens vejledning. Kilde 4-1-2014