madsiden - efterår

Fødevareallergi og sund mad i børneinstitutioner.


Fødevareallergi er et udbredt problem hos børn op til 3 ürsalderen. Man skønner at 5% i denne gruppe vil have fødevareallergi.

En del vokser sig fra fødevareallergien, og man ved, at 1-2% af voksne har fødevareallergi.

Har man haft fødevareallergi tidligt i livet, vil man have en forøget risiko for at udvikle høfeber og astma senere i livet.

I takt med at vi anvender stadig flere “eksotiske” fødevarer (ex. peanut, lupin) i tilberedningen af mange af vores fødevarer, ses der desuden en stigning i nye fødevareallergier.

I færdigbearbejdede fødevarer bruges der ofte en lang række forskellige ingredienser, og nogen af dem kan være dårligt deklarerede. Der er i forbindelse med tilberedning af mad også en stor risiko for utilsigtet “forurening” med allergener.

Det er velkendt fra gode varedeklarationer, at de specifikt nævner at der kan være spor af den ene eller anden allergeifremkaldende ingrediens (mælk, æg, nødder, peanut mm). I et stort eller lille køkken kan de samme “afsmitninger” foregå. Smørkniven der også bliver brugt til den mælkefri magarine, salaten med æg i sidder stadig på fingrene når andre stykker mad smøres. Det er kun fantasien, der sætter grænsen for hvilke muligheder for “forurening” af madvarer med en øget risiko for fødevareallergiske reaktioner hos særligt følsomme personer.

Det er heldigvis blevet südan, at det skal altid fremgü af mÌrkningen, hvis en af følgende ingredienser er anvendt: mÌlk, Ìg, fisk, skaldyr, glutenholdige kornprodukter som hvede og rug, soja, jordnødder, nødder, selleri, sennep, sesamfrø samt konserveringsstofferne svovldioxid og sulfit.

Nu bliver der indført en obligatorisk frokostordning i børneinstitutioner. (Skal vÌre ivÌrksat senest januar 2011.)

Det er pü nuvÌrende tidspunkt meget vanskeligt - om overhovedet muligt - at finde informationer om, hvilke retningslinjer kommunerne/institutionerne skal følge, for at forhindre at et fødevareallergisk barn für mad, det ikke kan tüle.

Fødevareministeriet har udsendt en vejledning om Sund frokost i daginstitutioner 20-01-2009. Det er ikke muligt at finde vejledning om forholdsregler i forbindelse med allergi, fødevareallergi og overfølsomhed.

Det er heller ikke lykkedes at finde noget om emnet pü fødevareallergi.dk.

Kommunernes Landsforening har et inspirationsnotat om skolemadsordninger – heller ikke her kan man finde information om forholdsregler i forbindelse med fødevareallergi.

Der er noget tid til januar 2011- sü det vil vÌre muligt at sikre at dette hul i de gÌldende vejledninger kan blive lappet, sü unødvendige allergiske reaktioner undgüs i forbindelse med den obligatoriske madordning i daginstitutionerne. 31-08-2009