Vask og Rengøring

De fleste af os kan lide at have et pænt, rent hjem, derfor gør vi rent med jævne mellemrum. Men er der en (eller flere) i husstanden, der er allergisk overfor f.eks. husstøvmider eller skimmelsvampe er hyppig og grundig rengøring en nødvendighed.

Der er delte meninger om, hvor ofte det er påkrævet f.eks. at støvsuge. Nogle mener, at det bør gøres dagligt, andre siger, at en ugentlig støvsugning er tilstrækkeligt. Det er op til den enkelte at finde en balance – at finde det rengøringsniveau der passer til netop deres familie.

Uanset om man vælger at støvsuge dagligt eller lidt sjældnere er det nødvendigt med en god støvsuger. Støvsugeren skal naturligvis have en god sugeevne, men mindst lige så vigtigt er det, at den er udstyret med effektive filtre, så udblæsningsluften er ren og ikke irriterer allergikerens luftveje. Der findes gode støvsugere på markedet med filtre, der tilbageholder mere end 99% af støvpartiklerne i udblæsningsluften. En støvsuger der er ældre end ca. 8 år hører ikke hjemme i en allergikers bolig. Den vil typisk ikke være effektiv nok og bør udskiftes.

Inden for de seneste år er der kommet en særlig teknologi indenfor støvsugere på markedet. Cyklon støvsugeren. Princippet i denne type støvsuger er at den indsugede luft hvirvles rund i en cyklon. Centrifugalkraften slynger støv og partikler fra og disse opsamles i en beholder. Den rensede luft passerer gennem et HEPA filter og derefter ud i rummet igen. Denne type støvsuger har ingen pose og mister ikke sugestyrken.

En særlig mulighed når det gælder støvsugere, er en såkaldt centralstøvsuger, der har motoren placeret i et enkelt af boligens rum f. eks bryggerset. Herfra føres et lukket rørsystem ud til boligens øvrige rum. Fordelen ved denne type støvsuger er, at udblæsningsluften via rørsystemet føres udendørs.

Når støvsugningen er overstået, er der flere rengøringsopgaver at tage fat på. Mindst en gang om ugen bør man aftørre alle vandrette flader med en hårdt opvredet klud samt vaske gulvet.

Badeværelset er et kapitel for sig. Her skal man naturligvis osse gøre rent en gang om ugen, men man skal desuden være opmærksom på faren for forekomst af skimmelsvampe p.g.a. den megen fugt i rummet. Sorte jordslåede pletter på f.eks. vægge eller i fuger kan fjernes med Klorin. Sørg altid for at tørre op efter brusebad, det mindsker risikoen for angreb af skimmelsvampe.

Når man gør rent i et allergiker-hjem, bør man anvende rengøringsmidler uden unødvendige stoffer som farve og parfume. Der findes flere gode serier på markedet, nogle er deklareret i samarbejde med Astma-Allergiforbundet.

En til to gange om året er det en god ide at foretage en god gammeldags hovedrengøring. Ved disse lejligheder sørger man for at rengøre alle kroge i boligen. Skabe og skuffer tømmes og rengøres. Vægge, lofter, paneler,døre osv. – alt vaskes af . Møblerne trækkes ud fra væggen, så man kan gøre rent bag ved. Gardiner m.v. vaskes.

Indretningen i et allergikerhjem er vigtig. Frem for alt bør hjemmet ikke overmøbleres, ligesom tæpper på gulvet bør undgås. Desuden bør møblerne være lette at flytte, så rengøringen lettes så meget som muligt. Alt unødvendigt “nips” bør undgås. Bøger og legetøj bør opbevares i lukkede skabe, da de ellers kan samle store mængder støv.

Tøjvask i en allergikerfamilie bør foretages med vaskemidler uden parfume og andre unødvendige stoffer, som kan irritere en følsom hud eller følsomme luftveje. Der findes på markedet gode og velegnede serier til allergivenlig tøjvask heraf flere, som er deklareret i samarbejde med Astma-Allergiforbundet. Skyllemidler er overflødige og bør ikke anvendes til mennesker med allergi-problemer.

Selve vaskemaskinen skal også vælges med omhu. Det er vigtigt, at vælge en maskine, som er i stand til at skylle alle sæberester ud af tøjet, da disse ellers vil kunne irritere huden. Der findes på markedet vaskemaskiner med skylleprogrammer, der via en speciel skyllecensor sikrer, at alle sæberester skylles ud af tøjet. Det er vigtigt at vaske især sengetøjet ved minimum 60 grader. Hvis man vasker ved lavere temperaturer, vil det ikke slå husstøvmiderne ihjel.

En tørretumbler er en uvurderlig hjælp, når der skal tørres tøj i et allergiker-hjem. Især hvis man er allergisk overfor pollen – for er man det, er det en dårlig ide at tørre tøjet udendørs i pollensæsonen, da pollen vil sætte sig i det rene tøj og senere blive taget med tøjet ind i boligen. Har man en tørretumbler er man osse fri for i “nødsituationer” at tørre tøj på badeværelset. Dette er jo uhensigtsmæssigt, da det øger luftfugtigheden, hvilket igen giver grobund for skimmelsvampe og gode livsbetingelser for husstøvmider.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.