De gode og de onde – om bakteriers rolle ved udviklingen af allergi

Danske forskere har gennemført en undersøgelse af bakteriers rolle ved udviklingen af allergi.

De gode:
I undersøgelsen fokuserede man på bakterier, der normalt er tegn på ringe hygiejne:

-Hepatitis A virus.
-Heliobacter pylori.
-Toxoplasma gondii.

De mennesker, der havde haft to eller flere af disse infektioner, havde mindre allergi som voksne. I artiklen bruges dette til at fremhæve, at det måske har en betydning for modningen af vores immunsystem, at vi udsættes for disse bakterier. Det omtales normalt som hygiejneteorien.
(Hygiejneteorien: Årsagen til allergieksplosionen i den vestlige verden skal bl.a. søges i det faktum, at vi lever i et stadig renere miljø med væsentligt mindre risiko for at vi udsættes for smitte ra bakterier og parasitter.) Så fordi vi i det daglige udsættes for færre og færre af disse mikroorganismer, reagerer vores immunsystem på allergener og det medfører så en stigning i antallet af allergiske sygdomme.

De onde:

Dernæst fokuserede man i undersøgelsen på bakterier, der normalt medfører alvorlige infektioner.

-Clostridium difficile.
-Campylobacter jejuni.
-Yersinia enterocolitis.

I undersøgelsen viste det sig at, hvis man tidligt havde erhvervet disse infektioner og havde disse bakterier i tarmen, kunne det medføre, at man havde en højere risiko for at udvikle allergiske symptomer. Årsagen til denne højere allergirisiko kunne så være, at disse bakterier dels udkonkurrerer de “positive” og samtidig er med til at irritere tarmvæggen så større partikler (allergener) kan slippe ud fra tarmen og ind i blodbanen og derved være med til at forårsage en højere risiko for udvikling af allergi.

I undersøgelsen viser der sig at være en højere risiko for udvikling af allergi i den gruppe, der reagerer på tests for disse “onde” bakterier.(1)

En anden dansk undersøgelse viser, at hvis man giver mælkesyrebakterier til eksembørn i alderen fra 1 – 15 år, har det en gavnlig effekt på deres eksem.(2)

Det vil blive spændende at følge denne udvikling og se om de lovende resultater kan bekræftes af andre forskergrupper.

1. Journal of Allergy and Clin Immunology 2003;111:847ff.
2. Journal of Allergy and Clin Immunology 2003;111:389ff.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.