Bedre varedeklarationer for fødevareallergikere

EU har indført nye regler, som gør det lettere for personer med fødevareallergi at læse varedeklarationerne. Alle fødevarer mærket efter den 25. november 2005 skal overholde de nye regler. Det betyder, at danskere med fødevareallergi nu får bedre mulighed for at undgå fødevarer, som indeholder det, de ikke kan tåle.

Allergifremkaldende ingredienser skal altid deklareres
Det vigtigste i de nye regler er, at de mest almindelige allergifremkaldende ingredienser altid skal fremgå af varedeklarationen på færdigpakkede fødevarer.

Det betyder fx, at en producent ikke længere kan nøjes med at skrive “vegetabilsk olie” på en vare, hvori der er anvendt jordnøddeolie. Her skal det nu fremgå af varen, at der er tale om jordnøddeolie, fordi jordnødder er med på listen over ingredienser, der altid skal mærkes. Begrundelsen er, at der kan være rester af protein i jordnøddeolien, som vil kunne give en allergisk reaktion hos mennesker med jordnøddeallergi.

Det skal altid fremgå af mærkningen, hvis en af følgende ingredienser er anvendt: mælk, æg, fisk, skaldyr, glutenholdige kornprodukter som hvede og rug, soja, jordnødder, nødder, selleri, sennep, sesamfrø samt konserveringsstofferne svovldioxid og sulfit.

25 procentreglen afskaffes

De nye regler betyder også, at den såkaldte 25 procent-reglen afskaffes, så alle ingredienser fremover skal stå på varen. 25 procent-reglen betød, at producenten ikke skulle oplyse om ingredienser, der indgik i en del af varen, hvis den udgjorde mindre end 25 procent af hele varen

EU-reglerne blev indarbejdet i den danske lovgivning i 2004. Producenterne har således haft et år til at forberede sig på den endelige ikrafttræden den 25. november 2005. Varer markedsført eller mærket før denne dato kan dog sælges, indtil lagrene er tømt. Forbrugerne vil derfor en tid endnu kunne finde varer på hylderne, som ikke er mærket efter de nye regler.

Læs mere om fødevareallergi og reglerne for mærkning på Fødevarestyrelsens hjemmeside


Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.