Høfeber

Høfeber er en udbredt lidelse, der rammer rigtig mange mennesker i Danmark hvert år. Årsagen til høfeber skal findes i pollen eller skimmelsvampesporer. Ved høfeber overreagerer immunsystemet på allergener, som om de var giftige. Dette medfører irritation og hævelser.

Man ser ofte at høfeber findes i bestemte familier og har en forbindelse til astma og eksem. Det er ikke ualmindeligt i en familie, at et af familiemedlem har astma, en anden har høfeber, en tredje eksem. Desværre ses det ikke sjældent at den samme person kan rammes af flere af de nævnte lidelser.

Symptomer

Symptomerne på høfeber kan variere fra person til person – de hyppigst sete symptomer er nysen, løbende eller tilstoppet næse, røde, rindende og kløende øjne, og kløe i svælget. Hyppigt hører man også at personen har hvæsende vejrtrækning, hvilket kan pege i retning af en mere eller mindre alvorlig astma.

Årsager

De forskellige pollen frigøres på forskellige tidspunkter i løbet af foråret og sommeren. Nogle personer reagerer på lave koncentrationer andre tåler højere koncentrationer af pollen, før deres symptomer viser sig. I pollensæsonen er det en god ide at følge med i DMI’s pollenvarsling, så man kan træffe sine forholdsregler. Faktorer der kan forværre reaktioner fra pollen er vejret og luftkvaliteten. Luftkvaliteten måles i de store byer og der varsles også om smog etc.

Forebyggelse

Der er en del ting man selv kan gøre for at lindre eller forhindre høfebersymptomer:

1. Hold dig orienteret om, hvor høj pollenkoncentrationen i luften er, ved at følge pollenmeldingerne.
2. Luft kun ud efter duggen er faldet om aftenen, om natten og i de helt tidlige morgentimer, på disse tidspunkter er pollenkoncentrationen lavest.
3. Tør ikke vasketøj udendørs i pollensæsonen.
4. Få pollenfilter i bilen, og hold ruderne lukket.
5. Undgå at tage blomstrende grene og planter, som kan afgive pollen, ind i hjemmet.
6. Brug solbriller, herved undgår du at få alt for mange pollenkorn i øjnene.
7. Få andre til at slå græsplænen for dig, hvis du lider af høfeber.
8. Tal med lægen om hvilken medicin der er mest velegnet til at lindre dine symptomer.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.