Bier er ikke det store problem, når man kigger isoleret på risikoen for at blive stukket af dem.
Normalt vil man kunne blive stukket, når man uforvarende kommer til at træde på en bi, som er i gang med at samle honning på kløver eller andre planter i plænen.
Gamle bier, der ikke længere kan flyve, kan også ligge på jorden, hvor man risikerer at træde på dem. Ellers holder bier sig fra vores mad og man ser sjældent eller aldrig at bier vil finde på at “spise med” ved bordet.
Årsagen er, at bier hele sæsonen trækker på blomster eller træer og ikke vil gå efter næring fra vores bord. Hvis man så selv holder sig fra de blomster, man ved bier holder af at samle nektar eller pollen fra, så er man ret sikker på ikke at blive stukket. Oftest er bierne fredelige, med mindre man direkte trykker dem på maven eller kommer nær deres stader.
Hvepse derimod har en anden cyklus i løbet af sommeren.
Hen på sommeren går hvepsesamfundet i opløsning. De enkelte hvepse samler ikke længere mad til hvepseboet, men leder rundt efter mad, hvor der nu kan være noget. Dette medfører, at der ret hurtigt kommer en hveps forbi bordet, når man sidder udendørs og spiser.
Når så hvepsene dukker op, forsøger man at få dem væk – oftest med store armbevægelser. På et tidspunkt vil en ved bordet få klemt en hveps, med det resultat, at den omgående stikker. Andre gange kan man være uheldig at opleve, at når hvepsen er slået ihjel, så falder den ned på låret af en af dem, der sidder ved bordet, og så er der stadig reflekser nok tilbage til, at hvepsen kan stikke, og så går det galt.
Et godt hjælpemidel ved bordet kan være en forstøverflaske med vand . Når hvepsen kommer på besøg, kan man give den et sprøjt.
Oftest vil det få den til at tro, at det er regnvejr og at den hellere må søge ly.
Pas på når du skal klippe hæk. Mange hvepseboer sidder ofte i hækken.
Hvad kan man så gøre, når uheldet er ude?
Det bedste er, at få fjernet så meget som muligt af giften. Sidder brodden tilbage vil det være hensigtsmæssigt at få den ud, uden at trykke på giftkirtlen, som ofte sidder ved brodden. En kniv er god til at skrabe brodden op med. Fingrene kan ikke bruges, fordi man vil få trykket på giftkirtlen. Ellers kan man købe en “giftsuger” bl.a. på apoteket. Den er indrettet sådan , at man med kun en hånd kan suge giften ud af såret. Der er nogen, der anbefaler, at man lægger en sukkerknald på stikket, det skulle også kunne trække giften ud. Virkningen af disse husråd er dog tvivlsom.
Nogle mennesker er allergiske overfor enten bi eller hveps, nogen i så alvorlig grad at de kan få et allergisk chok, der kræver omgående behandling.
En særlig risiko, er når hvepsen sidder på mad eller i drikkevarer og man så spiser eller drikker. Det kan medføre, at man bliver stukket i munden eller i halsen. Den efterfølgende hævelse kan så medføre fare for at man kan blive kvalt.
Får man alvorlige allergiske reaktioner efter bi- eller hvepsestik, har man den mulighed, at man kan blive vaccineret. Dette bevirker, at man udvikler tolerance overfor giften i en grad, så man ikke længere udvikler alvorlige allergiske reaktioner.
SØG LÆGE:
Hvis du er blevet stukket i munden eller i/på halsen
Hvis du bliver utilpas, svimmel, eller får opkastningsfornemmelser.
Hvis du tidligere har haft en alvorlig reaktion og ikke har din akutmedicin på dig.