Forebyggelse af allergi

Hvis et nyfødt barn er disponeret for allergi, (fordi den ene eller begge forældre er allergikere) er der en hel del forebyggelse man selv kan iværksætte, for at mindske risikoen for, at barnet udvikler allergi.

Amning
For det første er det vigtigt at amme barnet. Et allergidisponeret barn bør udelukkende ernæres med modermælk de første 6 måneder. Har moderen ikke mælk nok, kan man supplere med en særlig hypoallergen modermælkserstatning f.eks Nutramigen eller Profylac, som forhandles på apoteket. Disse modermælkserstatninger er ret dyre,men der er mulighed for at få dækket merudgiften gennem socialforvaltningen

Fast føde
Når barnet så bliver 6 måneder er det tid til at begynde med tilskud af fast føde. Her er det vigtigt at vente med at give barnet de fødemidler, som hyppigst udløser allergi. Mælk, æg, hvede, ærter, fisk, soya, citrusfrugter, nødder og rå æbler er alle madvarer, som man bør vente med at introducere i kosten, til barnet er mindst et år. Først på det tidspunkt kan man forsigtigt indføre dem i barnets kost.

Overvejelser
Det er vigtigt at give barnet en kost der er så sund og varieret som muligt, man må være lidt fantasifuld – et lille barn har endnu ikke nogen “indgroede” vaner hvad maden angår og vil som regel være nysgerrigt efter at smage nye ting. Vælg så rene råvarer som muligt, meget gerne økologiske, og sats på hjemmelavet mad. Viser barnet gentagne gange modvilje mod at spise en bestemt ting, kan det skyldes, at barnet instinktivt mærker, at det ikke tåler maden. Undgå det pågældende fødemiddel i nogle måneder og prøv så forsigtigt igen.

Undgå
Ting som slik og sodavand er helt unødvendige og bør ikke indgå i et allergidisponeret barns hverdag, før det selv bliver interesseret i det og man ikke længere kan undgå at lade barnet smage en lille smule. Kunstige tilsætningsstoffer, farver og konserveringsmidler bør afgjort undgås.

Hjemmet
Når man taler om allergi forebyggelse er det vigtigt at kigge på sit hjem. For det første bør man ikke tillade tobaksrøg i et hjem , hvor der er et allergidisponeret barn (eller andre børn
for den sags skyld). Tobaksrøg i hjemmet er en af de helt store syndere, når man taler om udvikling af astma eller astmatisk bronchitis hos børn. Selve indeklimaet i hjemmet har også betydning for forebyggelse, det er vigtigt at sørge for en god udluftning flere gange dagligt

Indretningen af hjemmet er også en faktor man bør tage i betragtning. Man bør indrette hjemmet, så det er let at holde rent og så frit for støv som muligt. Dette gælder hele boligen, men er særlig vigtigt i soverummet. Gulvtæpper holder på meget støv og snavs, og bør helt undgås – vaskbare gulve er så langt at foretrække. Bøger, legetøj, tøj osv. bør opbevares i lukkede skabe, da det ellers vil kunne holde på en masse støv.

Pollen
I perioder med højt pollental bør det lille barn ikke sove udendørs i barnevognen.

Kæledyr bør helt afgjort undgås.

Seng og sengetøj
Det lille allergidisponerede barns seng er et helt kapitel for sig. Her er det godt at vælge en seng med lamelbund, som sikrer en god ventilation, – derved undgår man at skabe gode vækstbetingelser for skimmelsvampe og husstøvmider. En anden meget vigtig ting er madrassen.
Her er regel nummer et:
nyt barn – ny madras!
En madras der går i arv fra større søskende eller andre kan være myldrende fuld af husstøvmider og bør ikke anvendes. Vælg en god skummadras med aftageligt, vaskbart bomuldsbetræk. Dyne og pude bør være med syntetisk fyld og skal kunne tåle en tur i både vaskemaskine og tørretumbler jævnligt. Vær opmærksom på, at vasketemperaturen skal være mindst 60 grader, da man ellers ikke kommer husstøvmiderne til livs. Undgå
lammeskind til et allergitruet barn. Undgå at fylde barnets seng med alskens bamser og andre “sovedyr”. Skal barnet have en bamse, så vælg en, som kan tåle en tur i vaskemaskine og tørretumbler jævnligt, da den ellers kan fungere som depot for støv og
støvmider.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.