Hvordan bliver man allergisk overfor mad

Hvordan bliver man allergisk overfor mad? – Younus, 9 år gammel, fra Perth i Australien.


Svaret er skrevet af:

    1. Lucinda Berglund

(Clinical Senior Lecturer University of Sydney, Immunologist and Immunopathologist Westmead Hospital and NSW Health Pathology, University of Sydney)

Det er en virkelig interessant spørgsmål og et som mange videnskabsmænd og læger også forsøger at finde svar på.

Det starter med immunsystemet. Alle har et – en lang række celler, væv og organer i kroppen, der hjælper dig med at bekæmpe infektioner.

Immunsystemet bekæmper de fremmede organismer, som kan gøre os syge, hvis de kommer ind i vores krop. Dette er meget vigtigt både i forhold til, at du kan forblive rask og i forhold til at hjælpe dig med at blive rask, når du har fået en infektion.

Allergier opstår når immunsystemet begynder at overreagere på andre ting som ikke normalt ville gøre dig syg. Det kan være ting som støv pollen, husdyr og som du nævnte i dit spørgsmål – mad.

For eksempel så reagerer immunsystemet ikke hos mennesker, der ikke er allergiske overfor mælk, når de drikker mælk.

Men er du allergisk overfor komælk så vil dit immunsystem reagere og du kan få udslet, hævelser eller problemer med at trække vejret.

Allergier er arvelige

Er der nogle i din nærmeste familie, der har allergi, som astma, eksem, høfeber eller fødevareallergi, er der en øget risiko for, at du også kan udvikle allergi.

Dette betyder at allergien kan findes i de gener, som arves fra barnets forældre, ligesom gener bestemmer vores hår- eller øjenfarve.

Nogle fødevarer giver hyppigt allergi f.eks. komælk, æg, hvede, nødder og skaldyr.

Det kan være at din alder på det tidspunkt hvor du første gang prøver disse fødevarer har en betydning for om du bliver allergisk overfor netop den fødevare og der forskes rigtigt meget for at undersøge om det kan  være rigtigt at det betyder noget.

I løbet af de kommende år, tror jeg, at vi kan svare bedre på dette spørgsmål og vi håber også, at vi kan være med til at gøre fødevareallergi sjældnere.

Bragt på engelsk i The Conversation d. 27. september 2017 i artikelserien Curious Kids. Oversat med tilladelse fra forfatteren og The Conversation. Original artikel

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.