Et tysk forskerhold har gjort en interessant observation – salt kan måske være med til at ændre Th2 cellers virkemåde og forværre eksem:
På trods af væksten i forekomsten af allergiske sygdomme har der ikke været et markant gennembrud i opklaringen af årsagen, selvom miljøfaktorer formentlig spiller en vigtig rolle. Gruppen har lagt mærke til at der igennem tiden har været beskrevet ændringer i polariteten af en gruppe celler (th17) som muligvis kunne have en indflydelse på udvikling af autoimmune sygdomme. De har derfor gennemført en række eksperimenter, hvor de viser at salt kan øge effekten af IL-4 (for meget IL-4 kan medføre en allergisk reaktion) og IL-13 produktion og nedsætte effekten af IFN-γ (sættes ofte i forbindelse med udvikling af autoimmun sygdom) i T-celler. Processen bliver nærmere beskrevet i artiklen. Det helt bemærkelsesværdige fund, forskerne gjorde, var at patienter med atopisk eksem havde højere saltkoncentrationer i huden omkring deres eksem. I deres normale hud var saltkoncentrationerne normale. Hos patienter med psoriasis var der ikke forhøjedede saltkoncentrationer i den påvirkede hud. Forskernes hypotese er at salt er med til at påvirke de lokale Th2 celler så de kan medvirke til allergisk sygdom. Hypotesen skal undersøges nærmere og der kan måske så findes nye behandlingsmetoder. Så langt er man endnu ikke nået. Et gammelt husråd kan være at reducere det salt man indtager med maden. Samtidig peger forskerne på at vi generelt indtager mere salt via forarbejdede fødevarer. (Ref. 1)
Det er paradoksalt at mange oplever at et tur i solen og en svømmetur i havet kan have en positiv indflydelse på eksemhud.
- Sodium chloride is an ionic checkpoint for human TH2 cells and shapes the atopic skin microenvironment BY JULIA MATTHIAS, JULIA MAUL, REBECCA NOSTER, HANNA MEINL, YING-YIN CHAO, HEIKO GERSTENBERG, FLORIAN JESCHKE, GILLES
GASPARONI , ANNA WELLE, JÖRN WALTER, KARL NORDSTRÖM, KLAUS EBERHARDT, DENNISRENISCH , SAINITIN DONAKONDA, PERCY KNOLLE, DOMINIK SOLL, STEPHAN GRABBE, NATALIE GARZORZ-STARK, KILIANEYERICH , TILO BIEDERMANN, DIRK BAUMJOHANN, CHRISTINA E. ZIELINSKI, SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE 20 FEB 2019. DOI: 10.1126/scitranslmed.aau0683