af Jonna Deibjerg
Høst & Søn
Jonna Deibjerg har mange års erfaring i
at tackle de problemer, som mælkeallergi kan føre med sig. Drivkraften
til at sætte sig ind i emnet, har bl.a. været forfatterens ønske
om at lave sund og velsmagende mad, til sin egen mælkeallergiske søn.
Mad, som han ikke blev syg af. Sønnen er forlængst blevet voksen,
men Jonna Deibjerg har fortsat sit arbejde til gavn for andre, som har problemer
med fødemiddelallergi.
Bogen giver en grundig beskrivelse af de mangeartede symptomer, som overfølsomhed
overfor mælk kan resultere i. Endvidere gøres rede for forskellen
på allergi og intolerans. Hvor blodprøver og tests kan påvise
allergien, findes der ikke tilsvarende muligheder for at klarlægge intoleransen.
For den overfølsomme er forskellen imidlertid ikke så stor, idet
symptomer og ubehag er lige generende, hvadenten der er tale om det ene eller
det andet.
Dernæst rummer bogen en gennemgang af, hvordan man tilrettelægger
en forsøgsdiæt uden mælk, efterfulgt af provokation, altså
genindsættelse af mælkeprodukter i kosten. Denne fremgangsmåde
er stadig den sikreste vej til udredning af fødemiddelrelaterede helbredsproblemer.
Bogen indeholder forslag til, hvordan man erstatter mælk i madlavningen.
Der er desuden indkøbstips og mange gode råd om, hvordan man undgår
de værste faldgruber. Bogen indeholder desuden en lang række opskrifter
på mælkefri retter lige fra morgenmad over frokost- og middagsretter
til desserter og bagværk.
Der er masser af inspiration at hente i denne lille bog, som vil være
en god håndsrækning til enhver, som har brug for hjælp til
at klare en hverdag med mælkeallergi.