Fødevareallergi rammer stadig flere
mennesker. Det er en generende tilstand, hvor allergikeren reagerer med
nældefeber, astma, eksem eller høfeber når han spiser
noget, han er allergisk overfor.
Også her skelner man mellem allergi og overfølsomhed (intolerans):
- En fødevareallergiker har immunsystemrespons
og en positiv allergisk reaktion ved priktest og IgE test. - Hos den overfølsomme (med fødemiddelintolerans)
er det et kemisk stof (f.eks. konserveringsmiddel eller andet tilsætningsstof)
eller et protein, der udløser reaktionen.
Har man selv mistanke til en bestemt fødevare
kan man lægge mærke til:
- hvor hurtigt reaktionen kommer efter
indtagelsen af fødevaren - om reaktionen svinder, når man
lader være med at indtage mere og i en periode HELT undlader,
at spise fødevaren. - om de samme reaktioner kommer igen,
når man igen indtager fødevaren.
Har man mistanke om fødevareallergi
– er det vigtigt at rådføre sig med sin læge. Man bør
aldrig selv kaste sig ud i diætforsøg.
Hvor mange har fødevareallergi
Fødevareallergi er mest almindeligt
hos børn. Af en årgang af nyfødte (ca. 70.000), ved
man i dag, at et sted mellem 5 og 7% (3.500 – 4.900 nyfødte) får
allergi overfor en fødevare. De helt små bliver især
allergiske overfor mælk
senere i barnealderen er allergi overfor æg, fisk, skaldyr og hvede
hyppigst forekommende.
- Af de mælkeallergiske børn
bliver ca 90% symptomfri inden for 3 år - Af de æg-allergiske børn
bliver ca 50% symptomfri inden for 3 år - For torsk- og skaldyrallergiske børn
er det kun 10-20%, der bliver symptomfri inden for 3 år
Det er glædeligt, at så mange
slipper for deres reaktioner – men der er malurt i bægeret – for
det vides i dag at over 50% af dem, der slipper for deres symptomer, er
i risikogruppe for senere i livet, at udvikle allergier overfor pollen, husstøvmider
og dyr.
Omfanget af fødevareallergi hos
voksne er ukendt.
Krydsreaktion
Mange pollenallergikere, oplever at de
også reagerer allergisk på bestemte fødevarer. Her
er der en klar sammenhæng mellem pollen og visse fødevarer.
BIRK – krydsreaktion med: |
GRÆS krydsreaktion med: | BYNKE krydsreaktion med: |
ærter | persille | |
gulerod | bønner | purløg |
tomat | linse | banan |
kirsebær | kikært | melon |
blommer | (hvede) | pastinak |
fersken | (rug) | selleri |
kiwi | appelsin | knoldselleri |
mandler | melon | blegselleri |
valnød | vermouth | |
hasselnød | nogle kryddersnapse |
|
paranødder | ||
cashewnød |
Har man pollenallergi, skal man være
opmærksom på, at man kan reagere på nogle af
ovennævnte fødevarer – man er sjældent allergisk overfor
hele gruppen.
Intolerans ses oftest overfor mælk,
hvede, rug og tilsætningsstoffer.